zondag 31 maart 2024

Valwild piketdienst


Arjan heeft piketdienst als valwildafhandelaar voor Stichting Wildaanrijdingen Nederland.


Dan staat dag en nacht de pieper aan en de auto waar alle spullen die nodig zijn voor nazoeken, moet ook voor hem beschikbaar zijn.

Deze morgen gaat de pieper niet.

Als hij klaar staat voor vertrek naar zijn werk, belt een collega jager die een dode ree langs de weg op de Philipsdam zag liggen.

Laarzen aan en snel erheen. Het ree lag er zichtbaar al een tijdje. De buik was flink gezwollen. Helaas is deze niet meer voor consumptie geschikt dus heeft Arjan het bokje naar de daarvoor bestemde kadaverbak gebracht een paar dorpen verderop. Als hij net halverwege de weg naar zijn werk is krijgt hij een telefoontje van een jager. Die is gebeld door een mevrouw die deze ochtend een ree heeft aangereden en het dier loopt volgens haar kreupel door een boomgaard en gaat telkens liggen.

Hij hoort ongeveer de locatie en keert om naar huis.

Ondertussen heb ik mij snel aangekleed en sta klaar om te gaan. Laarzen aan, geweer mee, hond mee, rond 8.30 uur zijn we onderweg.

Arjan heeft ondertussen de meldkamer van de politie op de hoogte gebracht. Het moet vlakbij een kleine boomgaard zijn langs de dijk met doorgaande weg erover. Bijna ter plaatse speur ik de weg af naar tekenen van een aanrijding. Ook kijken we goed de paden van de boomgaard in om te zien of er reeën liggen.

We zien dat er veel mensen in de boomgaarden aan het snoeien zijn.

We melden ons bij de werknemers die het verhaal niet helemaal begrijpen en eerst denken dat we hen beschuldigen van de aanrijding.  Gevalletje taalbarrière. Ze zeggen geen reeën gezien te hebben vanmorgen.

We besluiten ondanks de verstoring de kleine boomgaard  en omliggende sloten en rietkragen af te zoeken met de hond .  Het geweer gaat op de rug mee.
 

We vinden helaas niets.

Bovenop de dijk had ik al gekeken of ik sporen van de aanrijding zag en nu ik er lopend langs terugloop, vind ik zo'n 300 meter voorbij de boomgaard stukken koplamp en helder wit reehaar in de berm. Hier moet het gebeurd zijn.


Arjan zet Anna op het spoor maar ze vind geen duidelijke richting en gaat uit verveling op zoek naar muizen. Er is duidelijk geen bloed vrijgekomen bij de aamrijding en voor haar weinig spoor te ruiken.

We stappen in de auto en rijden langzaam, paadje voor paadje de groote boomgaard verderop langs om te kijken of hij daar eventueel ligt. Helaas geen gekwetste ree. Wel een stuk of tien harde werkers.

Het is mogelijk dat het ree de dijk overgestoken is naar een boomgaard die nu rustiger is. Ondertussen hebben we het telefoonnummer van de mevrouw gekregen en Arjan belt haar om het hele verhaal te horen.

Het blijkt vanmorgen rond 7.00 uur al gebeurd te zijn. Haar zoon is nog gaan kijken en heeft 3 reeën gezien waarvan er één moeilijk liep en telkens ging liggen. Ze had een voor haar bekende jager gebeld en kreeg hem niet zo snel te pakken. Toen zij contact hadden heeft hij Arjan weer gebeld en is onze actie gestart.

Ze is duidelijk aangedaan, ze is zich naar geschrokken en ziet het beeld van de bok nog telkens voor haar ogen. Arjan stelt haar wat gerust, ze kan er echt niets aan doen.

Het ree is vrij snel na de aanrijding verstoord,  opgejaagd. En ze zijn aan het werk gegaan in de boomgaard waardoor er een eventuele tweede verstoring is geweest. Kostbare tijd is verloren gegaan.

Zonder verstoring en met veel inwendige verwonding had het ree door de pijn in een zogenaamd wondbed kunnen gaan liggen. Met rust zullen dan de spieren verstijven waardoor hij minder snel weg kan lopen. Mogelijk was hij rustig dood gegaan tussen de aanrijding om 7.00 uur en onze aankomst rond 9.00 uur.

We besluiten om in de boomgaard aan de andere kant van de dijk te kijken of hij daar loopt.

Er lopen vijf reeën zien we van afstand.

We parkeren de auto zo stil mogelijk stappen we uit. Arjan neemt het geweer en de schietstok mee.
 

Paadje voor paadje lopen we langs de boomgaard. Daar is het eerste ree, een geit, ze gaat staan en stapt langzaam weg, duidelijk kerngezond. Het volgende paadje twee reeën, beide gezond. Drie paadjes verder springen er twee het pad over alle vijf gezond van lijf en leden.

Tja... we lopen naar achter de boomgaard en weer langs de andere kant langs alle rijen terug om echt zeker te zijn dat er hier geen gekwetste of dode ree ligt ook de slootkanten bekijken we goed. Helaas.

We zijn nu zo'n twee uur aan het zoeken en vinden helaas niets.

Het kan zijn dat het ree de klap overleefd heeft en mank liep omdat hij toch wat pijn had. Het kan zijn dat hij door iemand anders is opgeraapt en meegenomen. Het kan zijn dat hij nog ergens anders zichzelf heeft verstopt om dood te gaan. Maar waar...

De plekken die logisch zijn, waar ze altijd verblijven, hun thuis en de route er tussen hebben we allemaal goed afgezocht.

Zonder duidelijk richting kun je de hele polder wel rond gaan. Helaas gaat deze ree misschien een langzame dood tegemoet.

Voor ons is duidelijk dat we een taak hebben. Informeren! Veel mensen weten niet wat ze moeten doen na een aanrijding met groot wild.

-Let op uw veiligheid

-Altijd melden, ook als het ree nog wegloopt. Politie meldkamer 0900-8844 of als de situatie gevaarlijk is voor u of overig verkeer 112

-Geef zo duidelijk mogelijk de locatie door.

-Ga nooit zelf zoeken maar blijf ter plaatse tot politie of valwildafhandelaar er is.

Doorrijden na een aanrijding is strafbaar!

Nu het voorjaar wordt en er langzaam meer blad aan de bomen komt, vallen de wintersprongen uiteen. De veiligheid van de groep is minder nodig als er meer beschutting tussen het groen te vinden is. De bokken gaan straks op zoek naar hun territorium en de geiten krijgen een dikkere buik. De jongen van vorig jaar blijven zo lang mogelijk bij haar in de buurt. Rond mei, als de kalfjes geboren gaan worden jaagt moeder de jonge bokken weg. De jonge geiten duldt ze vaak nog wel in haar buurt. De jonge bokken worden rond de maand april ook door hun oudere rivalen weggestuurd dus kunnen zij lange tijd rond zwerven.

Door deze veranderingen in samenstelling en leefgebied steken reeën vaker de wegen over.
Reeën zijn cultuurvolgers dat betekent dat ze leren van hun omgeving. Ze weten wanneer iedereen naar het werk gaat en het druk is op de weg. Daar passen zij hun rusttijden op aan.

Als straks de zomertijd ingaat volgen er vaak ook veel aanrijdingen. Voor ons verschuift de spits ineens, maar voor het ree niet.

Let op.
Rij rustig.
Bij aanrijding meldt altijd bij de politie!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je vragen? Stel ze gerust!

Onze laatste jachtdag van 2024.

  Vorige week kwam onverwachts een uitnodiging voor ons beiden. 'Peuterjachtje met geweer' Dat is echt super tof. Met slechts vijf...