
![]() |
De verder nog bevroren kop klem ik in een speciale schedelklem en ik zaag tussen de beugels door de achterkant van de schedel af. Deze beugels staan op een vaste maat zodat alle geweitjes ongeveer onder dezelfde hoek op het plankje komen. Dit geeft eenheid in onze verzameling.
![]() |
De bok wordt aan zijn gewei in een klem gezet die bevestigd is aan een frituurpan. De schedel gaat tot aan het gewei onder water, de onderkaken liggen op de bodem van de pan. Wij gebruiken hiervoor een frituurpan omdat we hiermee gemakkelijk de temperatuur kunnen instellen tot net onder het kookpunt.
De eerste keer 'koken' doen we ongeveer 45 minuten met een scheutje Dreft.
![]() |
Na de eerste drie kwartier pulk ik het meeste vlees wat van de kop af en gaat het ree nog eens voor 45 minuten in bad. Deze keer met groene Biotex, dit helpt om enzymen in vlees en vet af te breken. Soms is er nog een derde keer 'koken' nodig.
De onderkaak zaag ik voor en achter de tanden door.
Aan de slijtage van de tanden en kiezen kun je ongeveer
de leeftijd van het ree aflezen. Daarom bewaren wij deze in de daarvoor bestemde uitsparing aan de achterkant van het plankje.
Aan de slijtage van de tanden en kiezen kun je ongeveer
de leeftijd van het ree aflezen. Daarom bewaren wij deze in de daarvoor bestemde uitsparing aan de achterkant van het plankje.
![]() |
Als de schedel goed kaal is zet ik hem bovenop de kast om goed te drogen, Na het drogen bewerken we de schedel met waterstofperoxide. Dit verwijdert de laatste restjes vet en vlies van het bot en zorgt zo voor conservering en een mooie witte kleur. Dit kan nog een tweede keer nodig zijn.
![]() |
Als de schedel wit en schoon genoeg is schuren we de achterkant van de schedel goed glad. Zo zit hij straks mooi vlak op het plankje. Ook de stukken kaak worden wat ronder geschuurd zodat ze mooi in de uitsparing passen.
![]() |
Bij de uiteinden van de kaak haal ik wat zachte delen van de zenuw weg.
![]() |
De holtes smeren we in met waterstofperoxide. Als dit droog is vul ik de uiteinden op met houtlijm, deze lijm droogt watervast en doorzichtig op en zo is het geheel goed afgesloten.
![]() |
Rond het gewei branden we de eventueel achtergebleven haartjes weg met een aansteker.
![]() |
De kaak van het ree gaat achterin het plankje en ik schrijf er de gegevens van deze bok op. Naam van de schutter, tijd en plaats van het schot en sommige bijzonderheden worden hierbij vermeld.
![]() |
Het geweitje wordt met behulp van een klem aan het plankje vast geschroefd.
![]() | ||
Het eindresultaat kan aan de muur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Heb je vragen? Stel ze gerust!