dinsdag 28 februari 2023

Schadebestrijding Gans en een heerlijke maaltijd!



Zaterdagochtend,
Vóór de zon in het veld.
Wat was het heerlijk! 

We hebben kunnen voorkomen dat de ganzen die dag op dat veld gaan eten. Veel van de wintertarwe is al in lengte gehalveerd. Dat maakt dat de plant veel energie geeft om op lengte te komen. Er gaat dan minder energie naar de aren en korrels en zo is er veel minder opbrengst voor de boer.

Met een aantal ganzen gingen we naar huis. 
's Middags hebben Arjan en ik de borsten en poten uit de ganzen gehaald. Met een sterke magneet heb ik er nog wat hageltjes uit geteokken. Het vlees gaat nu in water met azijn en zout in de koelkast. Zo kan het bloed er wat uit trekken en kan het vlees rusten.

De pootjes heb ik maandag in de sousvide pan onder olie gezet. Plantaardige olie met ganzenvet die ik al eens eerder gebruikt had om ganzenpootjes te konfijten. 
Er gingen wat peperkorrels, jeneverbessen, knoflooktenen en laurierblaadjes bij. 
De olie mag niet warmer worden dan 85 graden. Zo kookt het vlees niet maar het gaart wel. Dit duurt zo'n 8 tot 10 uur. Ik laat de pan gewoon aan staan tot ik naar bed ga. 
's Middags om 14.00 uur was hij aangegaan en toen ik rond 23.30 uur keek, viel het vlees zó van de botjes af. Dat willen we hebben!
De pan gaat uit en mag afkoelen.

Dinsdagochtend heb ik de pootjes uit de olie gehaald en op een vergiet wat laten uitdruipen. De olie heb ik door een doek gezeefd en terug in de fles gedaan. Als hij weer mooi helder wordt kan ik hem nog eens gebruiken. 
Ik heb het recept voor 'babi-pangans' er weer eens bij gezocht. Een heerlijke pittige saus waarin het zachte ganzenvlees goed tot zijn recht komt. 

1 grote ui fijngehakt
3 tenen knoflook fijn gehakt 
Wat olie om deze in aan te fruiten.
3 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel geraspte gember erbij en even laten stoven
Afblussen met ongeveer 400ml water
Voeg verder toe:
6 eetlepels zoete chilisaus 
6 eetlepels bruine basterd
4 eetlepels tomatenketchup 
3 eetlepels verse citroensap
3 eetlepels witte wijnazijn
3 eetlepels ketjap manis
3 Theelepels sambal
Eventueel nog wat zout toevoegen als het nodig is.
Even lekker laten pruttelen.

Een (h)eerlijke maaltijd! 
Met wat pasta en sla erbij hebben we weer (h)eerlijk wild gegeten! 
De pootjes onder de olie. 






zondag 12 februari 2023

Wildaanrijdingen januari februari 2023

 Wildaanrijding? Melden!

0900-8844 of 112 politie

Anna loopt geconcentreerd het spoor uit.
Neus aan de grond en gaan!

Donderdagavond, ik wilde net de douche in na een dag werken.
Arjan komt van boven met zijn geweer bij zich en zijn jachtbroek aan.
Heb je het druk? Kreupele ree aan de Philipsdam.
Een jager uit ons dorp was een rondje aan het doen om zijn kinderen in slaap te krijgen en gelijk met de warmtebeeldcamera wat wild spotten. Hij zag een ree liggen niet ver van de rijbaan af. Toen hij er met de lampen van de auto op scheen stond ze moeizaam op en strompelde weg. Achterpoot met zich meeslepend, heupbot duidelijk omhoog. Arm dier... hoe lang lig je hier al?
Hij heeft Arjan gebeld.
Arjan is valwildafhandelaar voor SWN en in dit soort situaties mag en moet hij handelen. Hij belt met de meldkamer om te zeggen dat hij op een melding afgaat zodat het bij de politie bekend is als een voorbijganger eventueel melding maakt van zoeklichten langs de weg. Ach wat zielig zegt de dienstdoende agente, ja het is echt zielig. Maar langer laten lijden is nog verdrietiger.

We stappen snel in, Anna gaat mee. Niet zozeer om het ree te zoeken daar is ze nog te jong voor. Maar wel om na ons werk het spoor te kunnen lopen. Bij aankomst rijden we naar de plaats waar ze het laatst gezien is. Onze dorpsgenoot heeft haar naar beneden zien gaan en is toen een eindje doorgereden om haar niet verder op te jagen. Met de warmtebeeld speuren we de bossages onderaan de dam af. Niets te zien. Ik besluit om met de zaklamp naar beneden te gaan en te kijken of ze zich in de luwte van de dijk gedrukt heeft. Een gewond ree gaat niet ver weg. Ze zoekt dekking en gaat zo liggen dat ze zo min mogelijk pijn heeft. Aan het verhaal te horen is ze echt flink gewond. Ze had moeite met opstaan, verstijving van de spieren is waarschijnlijk al begonnen.
Anna ziet het ree liggen,
behoedzaam gaat ze verder.
Arjan besluit toch Anna in te zetten omdat de plaats waar ze lag bekend is en is naar de auto gelopen.

En dan ineens zie ik wat glinsteren... twee ogen kijken verschrikt in de zaklamp. Gevonden!! Ze heeft zich inderdaad onderaan de dijk in de luwte neergelegd. Duidelijk flink gewond aan haar achterpoot. Arjan laat Anna zitten. Ik licht bij en Arjan kan haar schieten. Niet het mooiste werk om te doen, dit is echt verdrietig. Maar voor het ree zoveel beter dan een lange lijdensweg!
We gaan Anna alsnog uit de auto halen. Een mooi spoor om te oefenen voor haar.
Als ze wat bramen tegenkomt wil ze er eerst niet doorheen. Arjan helpt haar, net als bij de brandnetels gisteren. Alles moet ze leren om een onverschrokken nazoekhond te worden.
Ze loopt het spoor vlug uit en ziet het ree liggen de vaart gaat eruit en voorzichtig benadert ze het dode dier.
Goed gedaan Anna! Goed gevonden! Arjan snijd een klein stukje vlees van de gewonde poot om Anna te belonen voor haar werk.

Gevonden! Een goedkeurende
schouderklop van de baas.
Het ree gaat met de melder mee naar huis, hij heeft er misschien nog wat goed vlees van.

De foto's die hij later stuurt laten ons zien dat de aanrijding echt niet zachtjes is gegaan. De hele heup, het bekken en de achterpoot zijn verbrijzeld. Dat is echt niet zachtjes gegaan. De automobilist moet zich naar geschrokken zijn en moet ook schade aan de auto hebben.
Ze bleek ook nog een oudere verwonding te hebben van een eerdere aanrijding. Ze was sterk vermagerd en niet meer geschikt voor consumptie.

Wildaanrijding, je kunt er helemaal niets aan doen. Meestal heeft het niets te maken met hard rijden. Ze zijn er ineens en ineens is het raak. Maar bij grofwild ben je wel verplicht om de meldkamer te bellen. Het is een aanrijding, en doorrijden na een aanrijding is strafbaar. Nu was er door niemand iets gemeld en als onze dorpsgenoot het niet toevallig gezien had was het voor het ree een lange lijdensweg geworden.

In de nacht hierna gaat de pieper bij onze dorpsgenoot die dienst heeft. Bok aangereden op dezelfde plaats, gemeld door de automobilist. Twee dagen later een geit dood gevonden aan dezelfde weg, zo'n 3 km richting Sint-Philipsland. Niet gemeld door automobilist maar door een voorbijganger die ze heeft zien liggen.

Al 8 reeën in 2023 aan dezelfde weg. Vanaf  januari vallen de wintersprongen uit elkaar. Zo worden de groepen waarin reeën in de winter leven genoemd. Nu de kalveren zelfstandiger worden en er weer langzaam meer groen aan de bomen komt zijn de groepen niet meer nodig en zoeken alle volwassen reeën een eigen gebied voor de lente en zomer. Het is wel duidelijk dat de reewildstand te hoog is voor het gebied langs de Philipsdam. En met de komst van extra runderen, paarden en wisenten blijft er ook minder plaats over voor het standwild. Dat kan een reden zijn waarom ze zoveel de weg oversteken.

Een wildaanrijding melden zorgt ervoor dat we sneller kunnen handelen en het dier minder hoeft te lijden. Melden zorgt ook dat we in gesprek gaan met je en je wat gerust kunnen stellen want een aanrijding is niet niks. Als je hebt kunnen praten over de aanrijding kun je het vaak beter verwerken.
Melden helpt ook bij je schade verhalen bij de verzekering. Wij kunnen helpen met goede foto's van de situatie en een verklaring afgeven dat het om een wildaanrijding ging. Dus ik zeg het nog maar eens...

Wildaanrijding? Melden!
0900 8844 of 112 politie 


woensdag 1 februari 2023

Cursusdag zweetwerk



Woensdag zijn we een hele dag samen met Anna op cursus geweest.

Anna is onze BGS (Bayerischer Gebirgsschweisshund) van 8 maanden oud.
Start van het tweede spoor.

Een cursus om zweetwerk te leren. Zweetwerk is een naam voor het zoeken van een gewond dier. Bloed wordt in de jachtwereld ook wel zweet genoemd. Niet alleen bloed maar ook de geur van een dier of geknakte takjes of gras is voor de hond en de baas aanwijzing genoeg om het spoor te kunnen volgen.
Leren om sporen uit te zetten en leren om sporen te lopen met de hond.

Het was een flinke rit maar niet ver over de grens van Duitsland waren we op onze bestemmingen.
Kennismaken met onze leermeester gaat vlot, hij kan goed uitleggen en luistert ook naar onze ervaringen en vragen. Én hij verstaat de kunst om ons zelf antwoord te laten geven op onze vragen. Zo hebben we bij de koffie al heel veel geleerd.

Hup het veld in, hij legt een spoortje uit met zweet en halverwege wat voer. Aan het eind staat een emmertje met voer met een reevel eroverheen.
We lopen in een boog terug naar de auto om Anna te halen. Oh wat is ze blij dat ze er uit mag!
Vol enthousiasme neemt Arjan haar mee langs de kant van het veld om even te plassen en wat rustiger te worden.
'Zweet' op de boomstam
Daarna de riem mee en vlak bij het begin van het spoor gaat de nazoekband aan. Dan moet ze werken, dan is er actie. Elke vezel in haar lijfje staat op scherp.

Onze leermeester loopt met haar het eerste spoor uit. Eerst aarzelt ze wat, dan vertrekt ze duidelijk maar ze zwalkt wat... huh? Bij ons thuis deed ze het keurig strak!?
Ho wacht, even vragen. Kan het zijn dat ze afgeleid is door de harde wind? Ja dat kan zeker en het is ook een andere omgeving. Maar nog even verder denken... Hé, wij zijn meegelopen met het uitzetten van het spoor, er lopen dus 3 sporen over de wei dezelfde kant op!Kijk zo geef je dus antwoord op je eigen vragen. Probeer dus zo veel mogelijk de oefensporen alleen uit te zetten.

Anna vindt het voer en eet er even lekker van als beloning. Goed gedaan! Ze mag weer terug in de auto en wij lopen verder richting een stuk bos. Weer krijgen we veel informatie. Onze leermeester gaat alleen het spoor maken en wij gaan terug naar de auto, na de lunch zullen we met Anna het tweede spoor gaan lopen.

Gevonden!
Bij dit spoor leren we weer veel over hoe bloed er uit kan zien op de bosgrond. En ook dat sommige bladeren je op het verkeerde been kunnen zetten omdat ze zelf vlekjes hebben. Bloed glinstert vaak als het opgedroogd is, of maakt een bruinige kring als er een buitje geweest is. Vers gebroken takken, omgedraaide bladeren wat rood aan een twijgje. En we leren ook dat Anna brandnetels echt niet leuk vindt, ze had even wat hulp nodig om er toch doorheen te gaan. Dat zal ze in de praktijk ook moeten doen.

Aan het eind krijgt ze weer heerlijk voer als beloning. Goed gewerkt jongedame! Trots op je!

Ik ga zelf ook nog een spoor uitzetten en na 3 stappen word ik al teruggefloten, ik zocht de makkelijkste weg maar een dier op de vlucht gaat gewoon rechtdoor.
Ook krijgen we wat aanwijzingen hoe we elkaar tips kunnen geven over het spoor zonder teveel aanwijzingen. We moeten Anna nooit gaan sturen, maar 100% op haar vertrouwen en haar kunnen "lezen".

We nemen afscheid van elkaar. Wees kritisch op elkaar, maar krab elkaar de ogen niet uit hè zegt de beste man nog.
Misschien wel de beste tip van de dag 🤣

Wat hebben we veel geleerd! Wat was het een heerlijke dag! En nu thuis weer aan het werk!



Onze laatste jachtdag van 2024.

  Vorige week kwam onverwachts een uitnodiging voor ons beiden. 'Peuterjachtje met geweer' Dat is echt super tof. Met slechts vijf...