Na 14 dagen flink ziek te zijn geweest heb ik deze week weer 2 halve dagen kunnen werken. Fijn dat het nu toetsweek was op school en dat ik zo rustig kon opbouwen.
Ik merk wel dat ik flink wat aan energie en conditie heb ingeleverd dus maar veel vitamientjes eten en op tijd naar bed.
Goed voor jezelf zorgen betekent ook leuke dingen doen en dat doen we in het jachtseizoen altijd op zaterdagmiddag.
Vanaf een uur of 12 wordt Lien, onze Grote Munsterlander al wat ongeduldig. Alsof ze heel goed weet dat het weer zaterdagmiddag is! Na een lekker broodje en een goed glas sinasappelsap ga ik mijn spullen eens bij elkaar zoeken. Ik kleed mij om in jachttenue en kies voor mijn dikkere jas, er staat namelijk een frisse wind. Vandaag zullen er vooral nog fazantenhanen geschoten worden daarom kies ik voor hagel nummer 5. Dat nummer geeft de grootte van de hagelkorrel aan. Hoe hoger het nummer hoe kleiner de hagelkorrel. Kleinere hagel heeft ook automatisch meer hageltjes per patroon.
Een winterhaas met dikke vacht schiet ik liever met hagel 3 of 4. Minder korrels maar wel grotere zodat er meer impact op het dier is.
Met hagel 5 wat ik nu gekozen heb zou ik eventueel ook een haas kunnen schieten als de jachthouder vanmiddag besluit om toch al op de hazen te gaan. De hazen hebben nu hun dikke warme jas nog niet aan.
De beslissing van wel of geen hazen schieten hangt nauw samen met wat er nog op het land staat. Is er nog veel groen, zoals suikerbieten, groenbemester, enz. dan gaan we daar eerst voor de fazanten door. Een fazant vliegt op, een haas rent weg. Hazen schieten we daarom niet in het groen maar vooral op de geploegde klei, zo kun je de hele haas zien en een goed en zeker schot geven. Weidelijk zoals we dat in jagerslatijn noemen. Vandaar dat wij pas later in het jaar met de hazen beginnen.
![]() |
Selfie met een van de honden achter in het busje. |
![]() |
Drijvers in de linie, schutters aan de flanken |
Het eerste blokje gaan er slechts 2 hennen en 1 haan op. De haan kwam wel op een goede afstand bij een schutter langs, maar die vond dat de haan nog onvoldoende op kleur was en dus te jong. Die mag blijven tot volgend jaar.
De volgende blok is groenbemester, hier kan ook een vos in zitten. Twee schutters lopen stil en snel met de wind van het veld af richting de kop. Zo kunnen ze een eventuele vos daar arresteren. De schutters aan de flanken zijn ook stil en oplettend. Deze keer geen vos te zien, ook geen fazanten. Wat we wel zien, een flink aantal hazen, onze Lien probeert een vluchtende haas in te halen... ze weet heel goed dat ze dat niet mag! Alleen aangeschoten mag ze er achteraan om op te halen. Fluiten, roepen... kroketten in d'r oren en niet luisteren! Pas als ze echt zelf ziet, die haal ik niet in, keert ze om.
![]() |
Heerlijk in de buitenlucht! |
Nu eerst maar eens koffie drinken met een heerlijke plak cake. Dat gaat er wel in! De regen laat zich nog niet zien maar fris is het wel.
We bespreken met elkaar waar de fazanten toch zijn... een leeg rek voor de koffie is nog nooit gebeurd!
Na een kwartiertje babbelen, grappen maken en ervaringen uitwisselen stappen we vol goede moed weer in. Het volgende perceel geeft ons de eerst haan! Hèhè eindelijk wat wild aan de spijkers. In het busje staat een rek waar balken met spijkers op gemaakt zijn, daar hangen we het wild aan.
Bij een volgend blok vliegen er weer veel snippen op, wat een prachtig en snelle vogel is het toch. Ze vertrekken pas op het laatste moment vlak naast je en daardoor schrik ik er toch weer telkens van. Ze maken snelle en scherpe hoeken in hun vlucht en maken een haast blatend geluid.
Er wordt een fazantenhaan door één van de schutters geraakt en deze vliegt nog net de dijk over. Twee van de schutters gaan er met een hond heen om te zoeken en de groep gaat verder.
Aan het eind van de volgende blok is er contact met hen, de haan is binnen en ze hebben nog een tweede die opvloog met een lamme poot binnen weten te halen.
Als ze zich weer bij de groep voegen komt er ook nog een jonge vos uit de auto! Als de jachthouder die ziet liggen schieten allerlei emoties op zijn gezicht voorbij. Blij, verbaasd, verrast, opgetogen, trots... prachtig, dat gezicht hadden we moeten filmen.
De jongens vertellen dat er op weg naar de fazant een vos opging uit de rietkraag, ze hebben samen als in één schot het dier gearresteerd. Deze arrestatie is een prachtig voordeel voor alle hazen, vogels en bodembroeders zoals patrijs, fazant, snip, enz... ook de dorpsgenoten met kippen en kleinvee zullen dankbaar zijn.
Zo hebben we met elkaar aan het eind van de dag toch een mooi tableau van 9 fazantenhanen en een vos. In de schuur worden de dieren aan de balk gehangen en sluiten wij de laatste drift af met worst, kaas en een borrel. Bij vertrek krijgen we een fazantenhaan mee naar huis. Wat is het toch een prachtig dier, die veren, zo bijzonder mooi geschapen! Moe maar voldaan gaan we naar huis. Ik heb deze middag geen schot gelost maar bijzonder genoten van de jacht. Weer heerlijk aan mijn conditie gewerkt en rode blosjes op de wangen. Thuis gaan de warme frietjes er wel in en op de bank onder een dekentje ben ik weer snel opgewarmd. Later op de avond voel ik mijn spieren wel hoor... niks meer gewend.
Ook Lien loopt wat moeilijk, eigen schuld, moet je maar niet denken dat je een levende haas kunt inhalen.
Na het slachten hebben de borst en poten van de fazant een nachtje in water met azijn gestaan. Dat is goed om het bloed eruit te laten trekken. De borsten en poten afgieten en afdrogen. Ik ben er ook nog maar met de hagelmagneet over gegaan er kwam nog 1 hageltje uit het vlees dus dat was niet voor niets. Al de delen heb ik aan beide kanten gezouten en samen met een klontje roomboter, tijm, rozemarijn en salie gevacumeerd. Ik heb 2 zakken gemaakt, 1 met borsten en 1 met poten.
Daarna gaat het vlees 3 uur in de sousvide bak op 56°. Gelijk uit de sousvide de zakken met vlees afkoelen in ijswater.
Ondertussen heb ik gedroogd eekhoorntjesbrood laten weken in kokend water, minimaal 1 uur. De paddestoelen zeven door keukenpapier, het vocht bewaren. Paddestoelen goed afspoelen om al het zand te verwijderen en fijn snijden.
De fazant in roomboter wat bruin laten worden in de pan en er uit halen. Ze zijn al gaar dus dit hoeft niet lang.
In het braadvocht een ui of sjalot en 2 tenen knoflook op laag vuur bakken.
Het paddestoelen vocht erbij doen en ik heb deze keer wat kip-boulionpoeder erbij gedaan. Een bouillonblokje of gevogelte fond kan ook. Je kunt zelfs bouillon trekken van het fazantenkarkas. Deze keer had ik daar weinig tijd en energie voor.
De paddestoelen en fazant in de pan erbij en de saus wat in laten koken. De fazant af en toe draaien zodat hij gelijkmatig opwarmd.
Eventueel kan er slagroom door de saus als je roomsaus wil. Heerlijk met gebakken krieltjes en stoofpeer.
We hebben ervan genoten!
Daarna gaat het vlees 3 uur in de sousvide bak op 56°. Gelijk uit de sousvide de zakken met vlees afkoelen in ijswater.
Ondertussen heb ik gedroogd eekhoorntjesbrood laten weken in kokend water, minimaal 1 uur. De paddestoelen zeven door keukenpapier, het vocht bewaren. Paddestoelen goed afspoelen om al het zand te verwijderen en fijn snijden.
De fazant in roomboter wat bruin laten worden in de pan en er uit halen. Ze zijn al gaar dus dit hoeft niet lang.
In het braadvocht een ui of sjalot en 2 tenen knoflook op laag vuur bakken.
Het paddestoelen vocht erbij doen en ik heb deze keer wat kip-boulionpoeder erbij gedaan. Een bouillonblokje of gevogelte fond kan ook. Je kunt zelfs bouillon trekken van het fazantenkarkas. Deze keer had ik daar weinig tijd en energie voor.
De paddestoelen en fazant in de pan erbij en de saus wat in laten koken. De fazant af en toe draaien zodat hij gelijkmatig opwarmd.
Eventueel kan er slagroom door de saus als je roomsaus wil. Heerlijk met gebakken krieltjes en stoofpeer.
We hebben ervan genoten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Heb je vragen? Stel ze gerust!