![]() |
De avond valt... genieten in het hutje |
Reewildbeheer geiten
Het seizoen voor de geiten in de provincie Noord-Brabant is ten einde. Het loopt voor de geiten (vanaf 2 jaar) en kalveren van 1 januari tot en met 31 maart, slechts 3 maanden. Jonge reegeiten, smalreeën genoemd mogen al vanaf 1 september geschoten worden omdat er geen kalveren afhankelijk zijn van deze dieren.![]() |
Opgevouwen aanzitladder past goed in de auto |
Het is niet makkelijk dit jaar.
Er is door de lockdowns heel veel onrust in het gebied. Veel mensen, ook naast de paden, veel loslopende honden, veel onrust waardoor het reewild vaak pas laat uit het bos komt om op de weides te eten. Reewildbeheer mag tot 1 uur na zonsondergang. Vaak is het dan al zo schemerig dat aanspreken ook lastig is. Aanspreken is een term voor zien welk geslacht en welke leeftijd het ree heeft wat je voor je hebt.
In november hebben wij corona gehad en is onze vriend en één van de jachthouders van het reewildgebied overleden. Daardoor zijn we ook een periode niet in het veld geweest.
![]() |
Met volle bepakking, een obstakel na de storm |
Na zonsondergang zijn de bossen gesloten voor publiek en wordt het er rustiger. Dat uurtje is vaak waar onze kansen liggen.
Verstoring zoals wij dat noemen is er op allerlei manieren. Wandelaars die een kortere weg willen nemen en daardoor dwars over het veld lopen, wielrenners of mountainbikers die al roepend naar elkaar over de smalle paadjes razen, Hector en Bello die van hun baasje wel even over de wei mogen rennen...
Na ongeveer 20 avonden aanzitten kwam voor Arjan wel het toppunt van verstoring...
![]() |
De wei is nog leeg, nog geen reewild |
Na zonsondergang stond er al een tijdje een vrouwelijk kalf voor hem, ze moest nog iets dichter bij komen en iets beter dwars gaan staan waardoor een dodelijk schot het beste af te geven is. Ineens spitste zij de oren en sprong weg. Onraad! Met zijn warmtebeeldcamera ziet Arjan twee mensen over het wandelpad komen en ze komen ook nog de wei op waar hij aan de rand zit. Ze zoeken met een zaklamp de bomen af, duidelijk op zoek naar hem...
Arjan zegt vanaf zijn aanzitladder: Goedenavond!
-Goedenavond, marechaussee! Wij kregen een melding dat u hier aan het jagen bent en het jachtseizoen is gesloten. Kom nu naar beneden.
-Dat klopt niet helemaal, het jachtseizoen is wel gesloten maar ik ben niet aan het jagen maar aan het beheren.
-Er is door iemand een melding gedaan via 112, politie heeft ons gevraagd hierheen te gaan. Kom naar beneden en laat uw geweer boven liggen!
-Zal ik mijn geweer dan niet eerst ontladen?
-Nee, nu direct naar beneden komen.En dan zit je wel tegenover twee gewapende personen die getraind zijn op benaderen van vuurwapengevaarlijke personen... tja... dan maar luisteren hoewel het geladen boven op je laddertje laten liggen van een geweer niet echt veilig is.
Beneden aangekomen gaat het gesprek verder.
-U bent hier buiten het jachtseizoen aan het jagen. En jacht mag niet na zonsondergang.
-Dat klopt ten dele, het jachtseizoen is inderdaad gesloten. Maar ik ben hier bezig met reewild beheer, niet met jacht. Als u 5 minuten later was gekomen had ik eindelijk na zo'n 20 avonden succes kunnen hebben.
![]() |
Dit is zijn uitzicht vanaf de ladder. |
-Ja, daar hebben wij allemaal geen verstand van, wij worden gestuurd na een 112 melding.
Jachtakte en vergunningen worden gecontroleerd en na wat hulp hoe zij deze moeten lezen wordt alles in orde bevonden.
Nu nog uw paspoort meneer. Die ligt in de auto, dan ruim ik eerst wel al mijn spullen op, ik laat niet graag mijn geweer hier achter. Arjan klimt voorzichtig weer de aanzitladder op, ontlaadt zijn geweer en neemt het mee naar beneden, hij vouwt de aanzitladder op en met volle bepakking loopt hij met hen mee naar de auto. Daar wordt zijn paspoort ingezien. Arjan zegt nog, als jullie mijn kenteken gecheckt hadden kon je ook zien dat het aan dit jachtveld gekoppeld zit. De marechaussee kan echter niet in de programma's van de politie dus zij konden dat niet zien.
Ze hebben deze avond veel geleerd...
![]() |
Een paar meter verder zit ik in het hutje. Goed gecamoufleerd he? |
En Arjan? Twee avonden later schoot hij eindelijk het kalf op die plek.
Daarna wordt het gebied daar met rust gelaten en gaat hij verder op een andere plaats in het veld. Reeën hebben een territorium van ongeveer 5 tot 15 hectare. Iets verderop heb je al een andere groep reewild staan. Aan de andere kant van het dorp, verder de bossen in zijn het zeker andere. Daar mag nog een smalree geschoten worden. Een jonge reegeit van bijna 2 jaar oud.
![]() |
Een paar avonden later, samen in het hutje aan de wei |
Na een paar avonden met veel reewild maar geen kans om te schieten vertrekt Arjan rond 16.00 uur weer van huis. Aanzitladder in de auto, flesje water mee en deet... de muggen prikken al vroeg met het warme weer.
In de eerste maanden van het jaar is hij met het avondeten maar weinig thuis, je moet er wat voor over hebben he!
Ik volg zijn verrichtingen via de app, ik krijg vaak een foto van hem als hij op zijn plek zit en hij houdt mij op de hoogte van alles wat hij ziet.
Zo ook die avond. Vanaf de bank beleef ik mee wat er in het bos gebeurt.
Er loopt een wandelaar buiten de paden die om de paar meter stil staat en met een verrekijker de omgeving bekijkt. Een vogelaar of wildspotter...
Als hij maar geen 112 belt 😉
18.45 uur... nog niks te zien. 'Ga eens in bad' grapt Arjan. Het is namelijk al een paar keer voorgekomen dat hij succes heeft als ik in bad lig.
Het blijft een poosje stil... en dat is goed... rust en aandacht voor je omgeving tijdens de aanzit brengt ook rust in je hoofd. Wachten en genieten!
En dan gaat weer de app... 19.19 uur 'Ik denk dat je met Lien moet komen'
'Ze ligt, maar heb weidwond geschoten.'
Ik spring van de bank, mijn joggingbroek waar ik 's avonds zo lekker in zit kan er prima mee door. Snel mijn jas en schoenen aan. Hond in de auto en gas erop... de lange lijn ligt bij Arjan in de auto net als de sterkte zaklamp die we bij nazoek gebruiken.
Een weidwond betekent dat met het schot het darmpakket is geraakt. Het duurt dan helaas langer voor het ree dood is en nu het donker snel invalt is het belangrijk dat we haar met onze hond Lien benaderen.
Als je zelf zou gaan kijken kan het dier nog op de lopers gaan en op adrenaline ver weg komen. Het is nu al veel te donker om dat te riskeren. Je kunt geen vangschot geven als je de omgeving niet goed kunt zien.
De hond volgt het spoor van het ree vanaf de aanschotplaats en als zij het dier vindt stelt zij het ree. Dat betekent dat de hond het ree, als het nog leeft, op de plaats houdt waar het is zodat de jager een vangschot kan geven of het ree kan afsteken.
Onderweg bel ik met Arjan, hij wacht mij halverwege het bospad op zodat ik met mijn Polootje niet door al te diepe kuilen hoef te rijden. Uitzicht vanuit het hutje,
twee reebokken te zien.
Op de afgesproken plek stap ik met Lien over in zijn auto en we rijden naar de aanschotplaats.
Arjan kijkt met de warmtebeeldcamera en denkt het ree te zien liggen. Het is rond 20.00 uur en al helemaal donker. Lien krijgt de lange lijn aan en Arjan loopt met haar naar de aanschotplaats. Als ze lucht in de neus krijgt is ze niet meer te houden, je ziet haar zoekende houding omslaan in zeker weten. Recht op het doel af, ze sprint rechtuit, maakt een bocht en dan weer scherp richting bosrand. En ja! Daar ligt ze, ze is al dood. Zo'n 3 kwartier na het schot hebben we haar binnen.
Arjan neemt het ree verder mee naar de bosrand waar hij haar voor de helft ontweidt. De darmen er zo goed mogelijk uit, de rest doen we bij de jachthouder. Ondertussen mag Lien in het wondbed snuffelen en wat oplikken als beloning.
We rijden heel rustig weg door het donkere bos. En ineens steekt er iets over, snel, bruin, laag bij de grond. Een boommarter! Wat mooi!
Bij de jachthouder, waar we het ree verder ontdoen van hart en longen, krijgt Lien als beloning voor haar werk de luchtpijp. Ze smult ervan, ze heeft goed haar best gedaan vanavond!
Zo zie je maar, reewildbeheer is echt niet makkelijk. Er gaat veel tijd in zitten en het zit niet altijd mee.