vrijdag 22 december 2023

'Als de wind jaagt, jaagt de jager niet'

Ziektewet…

Even op de rem omdat het moet.

Ik leer mijn studenten: Eerst voor jezelf zorgen, dan pas kun je er voor een ander zijn.

Maar ja, net als bij de schilder en de hovenier is het eigen pand er meestal het slechte aan toe.

Dus nu is het echt hoogtijd voor zelfzorg.

Mijn teamleider vroeg, ga je wel lekker het veld in? Of kan dat niet met dit weer?

Daar kwam het gezegde weer boven: Als de wind jaagt, jaagt de jager niet.

Onze oude jachtvriend bezigde dit gezegde nogal eens. Vooral als ik weer eens zonder succes terug kwam uit het bos. Eigenwijs als ik ben, ga ik ook wel eens met regen, sneeuw of harde wind het bos in. Vaak zie je dan niets, of komt het reewild nauwelijks de bosrand uit omdat ze teveel bijgeluiden horen. Alert en schuw als de dieren zijn blijven ze bij dat weer liever in de dekking.

Vandaag jaagt de wind, ik ga toch naar het bos.

Niet gewapend met geweer maar met snoeischaren en een fles warme thee.

Als ik de auto parkeer stap ik rustig uit en zet mijn warmtebeeldcamera aan. Voor ik het bospad inloop kijk ik er even mee rond. Tussen de bomen een warme vlek, ik schuif wat op en ja hoor, een ree! Prachtig toch he, met het blote oog niet te zien. Roerloos staat het dier en wacht tot ik voorbij ben. Ik ben mij gelijk bewust dat je in het bos nooit alleen bent, al zie je zelf niets, je wordt wel bekeken.

Ik kom op het veld waar ik in deze periode mag zitten voor een smalree of geitkalf. Er heeft afgelopen jaar maïs gestaan, en tussen de stoppels is nu gras gezaaid. Dat is heel gunstig! Ook voor het bokkenseizoen richting de zomer.

Het is behoorlijk nat. Natter dan ik had gedacht en ik heb mijn laarzen niet bij me. Even oppassen waar ik loop dan maar.

Langs de bosrand loop ik rustig richting de boom waar ik wil zitten. Er staan hoefjes in overvloed van de reeën die hier vanuit het bos naar het slootje gaan om van de heerlijke kruiden en grassen te snoepen. Eerder heb ik hier een groep van 5 reeën gezien, het was toen al zo donker dat aanspreken niet meer ging. Mannelijk vrouwelijk, leeftijden… ik heb nog geen idee.

Vandaag ga ik een berspad vrijmaken zodat ik in de vroege ochtend of avond makkelijk met de aanzitladder bij de juiste boom kan komen, zonder al te veel lawaai.

Het slootje is behoorlijk breed geworden. Gelukkig heb ik een lange takkenschaar bij me zodat ik over de sloot heen een plekje kan vrijmaken waar ik kan staan.

Het begint te regenen, de wollen hoed die ik op heb slaat al snel dicht van het water en houd mij zo lekker droog en warm.

Ik spring de sloot over en knip een paadje vrij tot aan de boom. Ik ga er met mijn rug tegenaan staan en overzie het veld. Hier en daar moet nog wat weggeknipt worden om vrij zicht te houden tot in de zomer. Nu de sapstroom in de bomen stilstaat is het de beste tijd om te snoeien.

Ik neem even pauze onderaan de boom en drink de thee die ik meegenomen heb.

Heerlijk!

Ik geniet van de rust, de stilte, de natuur om mij heen.

Nu nog rust in mijn hoofd….

Dat heeft vast meer tijd nodig dan een ochtendje in het bos…

Bij het weggaan is wel te zien dat ik geweest ben. Maar er blijft nog ruim voldoende staan hoor





zondag 17 december 2023

Het Haas.



Iemand vraagt om een recept voor haas... en tot mijn schaamte kan ik geen enkel recept voor dit mooie dier op mijn blog vinden. Dus daar gaan we nu maar snel verandering in brengen!
Het is zo'n geweldig dier, zo mooi, zo zacht en zo slim. En het is zo heerlijk dat dit dier ervoor zorgt dat ik af en toe onderdeel mag zijn van de natuur. Meedoen in het hele plaatje, oogsten... 
En dan na het oogsten kun je dit mooie dier alleen met de beste recepten respect geven Dus nu de tijd om een paar van mijn hazen stoof recepten met jullie te delen.  

De recepten kunnen gemaakt worden in een braadpan op je fornuis, in een dichte ovenschaal of ovenvaste pan zoals een dutch oven in de oven of, en dat is mijn favorietje, de slowcooker! Daar hoef je zelf echt niet meer naar om te kijken. 
Ik adviseer een beginner om een haas eerst 24 uur in karnemelk, marinade of appelsap te zetten. Dat maakt het vlees malser door het zuurtje en de smaak van het dier wordt milder.

Daarna zou ik er stoof van maken.
De rug kun je ook heel goed bakken als biefstuk, heerlijk!

zo'n prachtig dier! 

Als eerste: Grootmoeders recept!
Ingrediënten: 4 hazenbouten (ik gebruik alle 4 de poten van 1 haas) 150 gram boter 50 gram bloem 500 ml wildfond 200 gram ontbijtkoek 100 gram zilveruitjes 250 gram kleine champignons, zout en versgemalen peper

Ingrediënten marinade: 500-700 ml rode wijn, 1 wortel, 2 stengels bleekselderij, 3 teentjes knoflook. 5 jeneverbessen een beetje gekneusd, 2 kruidnagels, 10 peperkorrels, verse tijm en rozemarijn, 2 blaadjes laurier. 

Voorbereiding Marinade:
Maak de wortel schoon en snijd in plakken. Snijd de kontjes van de bleekselderij en schil lichtjes met een dunschiller. Snijd de bleekselderij vervolgens in plakjes. Pel de knoflook en pers deze uit boven een schaal voor de marinade. Leg de hazenbouten in de schaal en voeg de groenten toe en alle overige ingrediënten uit de marinade lijst. Kneus de peperkorrels vooraf zodat ze meer smaak afgeven. Schenk als laatste de rode wijn in de schaal tot de hazenbouten bedekt zijn met een laagje wijn. Wanneer dit niet lukt is het belangrijk om de hazenbouten na 12 uur te keren zodat de andere zijde ook gemarineerd wordt. Dek de schaal af en plaats voor minimaal 24 uur in de koeling.

Bereiding hazenpeper:
Haal de hazenbouten na 24 uur uit de marinade en schenk de rode wijn met groenten in een zeef. Giet de rode wijn in een pan en breng deze aan de kook. Bak ondertussen in boter de hazenbouten rondom bruin en vergeet ze niet vooraf te kruiden met zout en versgemalen peper. Haal na deze stap de hazenbouten uit de pan en voeg de groenten toe in de pan. Bak de groenten op laag vuur voor een aantal minuten. Leg vervolgens de hazenbouten terug in de pan en blus af met de marinade van rode wijn. Voeg als laatste de wildbouillon toe totdat de hazenbouten volledig bedekt zijn met vocht. Breng de saus aan de kook en plaats een deksel. Laat de hazenbouten sudderen op laag vuur voor ongeveer 2 uur tot het vlees gaar is. Haal de hazenbouten uit de pan en zet weg tot later. Verkruimel de ontbijtkoek en voeg toe aan de saus. Roer de ontbijtkoek goed door de saus tot deze helemaal is opgelost. Als het goed is heb je nu een mooie dikte saus. Wanneer de saus te dun is laat je de saus nog even rustig inkoken. Maak de kleine champignons schoon en voeg ze toe aan de saus samen met de zilveruitjes en de hazenbouten. Laat de hazenpeper rustig sudderen voor 20 minuten. Haal de hazenbouten uit de saus en pluk met een vork het vlees eraf. Leg het vlees terug in de pan en proef of de smaak naar wens is. Breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper. Schud de hazenpeper in een mooie schaal en maak het af met fijn gesneden peterselie.

Heerlijk met frietjes erbij! 

Hazenstoof uit de oven of de slowcooker:
2 grote Wortelen
2 grote Uien
2 takjes Tijm
2 takjes Rozemarijn
1/2 theelepel Korianderpoeder (Ketoembar)
2 Laurierblaadjes
1 volle theelepel Suiker
1 volle theelepel Zout
1 volle theelepel Mosterd
1 pot 370 ml Zilveruitjes
300 ml droge Rode wijn
350 ml Wildfond of Bouillon
1 (ongeveer 1,4 kilo) Haas. kan ook met alleen de 4 poten als je de rug apart wil eten als biefstuk

Verwarm de oven voor op 180 graden.
-Schil de wortelen en snijd ze doormidden en daarna in grote stukken. (Ik snij ze vaak in dunne plakjes, vinden wij fijner eten dan grote stukken)
-Snijd de uien in tweeën en stoof deze aan (op de opengesneden zijde) in boter. Kan ook in grote stukken even aanfruiten. Vaak doe ik er ook nog 2 grote tenen knoflook bij, door de helft of in 4enngesneden.
-Voeg de wortelen, tijm, rozemarijn, korianderpoeder en laurier toe.
-Voeg 1 volle theelepel suiker, zout en mosterd toe en laat het geheel een beetje karameliseren.
-Voeg de zilveruitjes toe en laat het geheel nog 2 minuten zachtjes bakken, roer af en toe.
-Blus alles af met de rode wijn en voeg de fond toe.
-Bak de haas in boter aan. Zomaar net lichtbruin. Kruid de haas met peper en zout.

Doe alles in een ovenschaal met deksel en laat de haas voor 1,5 uur sudderen in de oven. Op ongeveer 180°
(Als je een slowcooker hebt, 4 uur op hoog of 4 uur laag en 1 a 2 uur hoog)
Haal de schaal uit de oven en verwijder de stukken haas.
Zeef de saus en houd de groenten apart.
Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
Leg de haas en de groenten terug in de saus.

Haas in  Italiaansekruiden saus
600 gram hazenvlees (4 poten van 1 haas kan ook)
3 dl rode wijn
3 kruidnagels
1 eetlepel italiaanse kruiden (tijm-rozemarijn-oregano)
2 laurierblaadjes
2 uien
1 teen knoflook
1 rode Spaanse peper (zonder zaad)
100 gram roomboter
50 gram spekreepjes
75 gram bloem
1 eetlepel tomatenpuree
4 dl wildfond of vleesbouillon (bijv. 1 tablet runderbouillon op 400-500 ml)
2 eetlepels cognac
Zeezout
versgemalen peper uit je molen

Verder heb je nodig, Grote pan of slowcooker

Bereidingswijze

Doe het vlees in een kom en schenk de wijn erover. Schep de kruidnagels, Italiaanse kruiden en de laurierblaadjes erdoor. Laat de haas afgedekt in de koelkast ca. 3 uur marineren. Laat het vlees in de marinade op kamertemperatuur komen. Pel en snipper de uien en de teen knoflook. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper fijn. Verhit de boter in een braadpan en bak de spekreepjes ca. 2 minuten. Neem het hazenvlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Bak het vlees al omscheppend op matig vuur in ca. 5 minuten rondom bruin. Bak de ui, knoflook en peper ca. 2 minuten zachtjes mee. Schep het vleesmengsel op een bord. Roer de bloem en de tomatenpuree door het bakvet en bak het geheel ca. 2 minuten of iets langer zodat de puree goed kan ontzuren. Voeg al roerende scheutje voor scheutje de marinade en de fond toe. Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat. Schep het vleesmengsel erdoor. Stoof het vlees met het deksel schuin op de pan in ca. 1 uur heel zachtjes gaar. Roer cognac erdoor en breng de hazenpeper op smaak met zout en peper. Smullen maar weer!
Heerlijk met een verse pasta erbij en wat geraspte Parmezaanse kaas.
(Ik deed er aan het eind nog wat appelstroop erdoor omdat ik hem wat zuur vond)

NB nog een kook-tip: tijdens het koken géén wijn gebruiken die je er zelf niet bij drinkt.

het is pas echt winter als je de wildfond
uit de pot moet lepelen ;)


Onze laatste jachtdag van 2024.

  Vorige week kwam onverwachts een uitnodiging voor ons beiden. 'Peuterjachtje met geweer' Dat is echt super tof. Met slechts vijf...