Vorige week kregen we twee Canadaganzen
van een bevriende jager. Geweldig! Daar zijn we altijd blij mee!
Gans heeft een typische eigen smaak die je moet leren waarderen door te proeven en in te laten werken. Het vlees heeft geen sterke wildsmaak. Het is eerlijk en duurzaam vlees! Geef het vlees rust en de zachtheid komt er van zelf in. In principe geld: Wat je met rund- of varkensvlees kunt maken kan ook met wilde gans!
Arjan heeft ze panklaar gemaakt en de
borsten in blokjes gesneden, met de magneet van hageltjes ontdaan en in water
met wat azijn gezet, zo onttrek je bloed uit het vlees en door de azijn wordt
het ook malser. Vrijdag maakte ik heerlijke 'Teriyaki-marinade' het recept heb ik hieronder geplaatst.
De blokjes ganzenborst zijn hier
vrijdagavond ingegaan en tot zondagmiddag stonden ze zo in de koeling te
marineren.
Ik heb de blokjes op de spiesen gedaan
terwijl Arjan het vuur in de Kamado BBQ aan wakkerde.
Maar kort op de grill, broodjes uit de
oven, wat sla eronder, Teriyaki- of satésaus erbij en dat was echt smullen!
En er was 1 hageltje aan de magneet ontsnapt
Recept Gans Teriyaki voor ongeveer 4 personen
Ingrediënten:
ongeveer 750gram ganzenborst in blokjes (zonder vel en ontvliest)
400 gram Ketjap manis
50 gram Sambal Badjak (of andere Sambal)
100 gram bruine suiker
100 gram heel fijn gesnipperde ui
3 teentjes knoflook, geperst
40 gram honing
sap van 1 citroen
100 milliliter water
20 gram zout
halve theelepel witte peper
Fruit de ui en de knoflook licht aan in wat olie, Voeg alle andere ingredienten toe en laat 5 minuten doorkoken. Laat daarna de marinade afkoelen, leg de blokjes ganzenvlees in een ruime schaal en voeg de afgekoelde marinade toe. Dek af met folie en laat in de koelkast marineren. Ik gebruik rvs spiesen, houten satéstokjes leg je eerst een uur in koud water. Rijg het vlees aan de spiesen. Gooi de overgebleven marinade niet weg!
Rooster de saté zo'n 6 minuten op een niet te hete houtskoolgrill. Rondom moet het vlees bruin worden, maar van binnen een beetje rosé blijven.
Kook de overgebleven Teriyaki-marinade even goed door. Serveer dit als saus bij het vlees.
Wij aten het op een broodje met sla. Ook heerlijk met rijst, gefruite uitjes en kroepoek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Heb je vragen? Stel ze gerust!